Waarom Italië bijna al zijn zonnepanelen uitzet

Alle installaties voor zonne-energie met meer dan 100 kilowatt vermogen moeten van de Italiaanse netbeheerder Terna komende vrijdag uit. Terna vreest de eventuele gevolgen van de zonsverduistering.

Komende vrijdag schuift de zon deels voor de maan. Grote delen van Europa zitten overdag enkele uren in de schemering. Dat betekent ook dat de stroomopwek van zonnepanelen vrij snel wegvalt. Na afloop van de zonsverduistering komt die ook net zo snel weer op gang.

In Italië is 18 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Op zonnige dagen leveren de zonnecentrales samen net zoveel stroom als zo’n vijftien kolencentrales. Tijdens de zonsverduistering valt dit vermogen vier keer zo snel weg als tijdens een normale zonsondergang. Aan het einde van de zonsverduistering, tegen twaalf uur ’s middags, is de zonkracht nog groter en komt alle zonnestroom tegelijk terug op het net.

De Italiaanse netbeheerder vreest dat het die schok mogelijk niet kan opvangen. Terna neemt daarom het zekere voor het onzekere. Alle PV-installaties met meer dan 100 kilowatt aan zonnepanelen moeten de hele dag uit.

Duitsland

In Duitsland staat, met ruim 38 gigawatt aan zonnepanelen, ruim twee keer zoveel vermogen als in Italië. Toch heeft de Nederlandse netbeheerder Tennet, ook in Duitsland verantwoordelijk voor een groot deel van het elektriciteitsnet, niet opgeroepen tot een tijdelijke productiestop.

“Als hoogspaningsnetbeheerder hebben we geen directe toegang tot de installaties, dat is het domein van de laagspanningsnetbeheerders”, zegt een woordvoerder van Tennet tegen PV Magazine. “Als we oproepen tot het afsluiten van de zonnepanelen, weten we niet wie daar gehoor aan geeft.”

Tennet zegt dat de gevolgen in eigen land gering zijn. In Nederland heeft de zonsverduistering impact op ongeveer 500 megawatt aan zonnepanelen. Wegvallen van dat vermogen kan een enkele gascentrale prima opvangen. Bovendien wijzen de weersvoorspellingen voor vrijdag voorlopig op bewolking. Ook dat heeft een dempend effect.

Bron: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/