Elektrische auto laadt zichzelf op door ingebouwde zonnepanelen

De Duitse start-up Sono Motors ontwikkelt een elektrische auto die zichzelf oplaadt, door middel van ingebouwde zonnepanelen.

De zogeheten Sion haalde onlangs € 200.000 op Indiegogo.com.

De elektrische auto krijgt een actieradius van 240 kilometer op een volle batterij en wordt uitgerust met 7,5 vierkante meter aan zonnepanelen. De topsnelheid zal rond de 140 kilometer per uur liggen. Het meest opvallende detail is misschien nog wel de prijs: die ligt volgens de makers lager dan € 16.000. De prijs van de batterij is hier echter niet bij inbegrepen.

De makers verwachten het voertuig in 2018 op de markt te brengen. De Sion is vooralsnog het enige voorbeeld van een elektrische auto die zichzelf oplaadt en kan een mooi alternatief zijn voor mensen die een auto alleen nodig hebben voor kleine afstanden.

Dat het een haalbaar idee is, bewijst de Stella van het Solar Team Eindhoven.

Zonnepanelen

Volgens Sono Motors kan de elektrische auto elke dag 30 kilometer rijden op de zonne-energie die het voertuig zelf opwekt. De Sion kan ook via een stopcontact opgeladen worden.

De startup is van plan om twee versies van de elektrische auto op de markt te brengen, met batterijen van respectievelijk 30 en 14.4 kWh. Deze batterijen laden voor 80 procent op, in slechts een half uurtje.

Luchtfiltersysteem

Een interessant onderdeel van de elektrische auto is het luchtfiltersysteem. Dit maakt namelijk gebruik van mos. Het mos fungeert als een natuurlijke airconditioner en reguleert de luchtvochtigheid in het interieur van de Sion. Daarnaast verreist het systeem geen onderhoud, omdat het mos zijn water uit de lucht haalt.

Prototype

Sono Motors gaat het geld, dat is opgehaald door middel van crowdfunding, gebruiken om verschillende prototypes te produceren. Deze worden vervolgens uitgebreid getest.

Bekijk onderstaande video voor een uitgebreide impressie van de Sion:

Bron: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl


Door: Hidde Middelweerd