Duitse thuisaccu: ‘We zijn niet de enige die er in geloven’

Duitse thuisaccu: 'We zijn niet de enige die er in geloven' © SOLARWATT

Tesla werkt niet als enige aan een thuisaccu voor het opslaan van zonne-energie. Ook het Duitse SOLARWATT is ermee bezig. “Dit geeft aan dat wij niet de enige zijn die er in geloven”, zegt commercieel directeur Erik de Leeuw.

Vorige week kwam de aankondiging van Tesla: het bedrijf van Elon Musk werkt aan een accu waarmee consumenten thuis hun energie op kunnen slaan. Balen voor SOLARWATT, dat samen met BMWi ook al een tijd werkt aan een thuisaccu, zou je zeggen. Commercieel directeur Erik de Leeuw is er nuchter onder: “Tesla kwam er eerder mee naar buiten, wij komen eerder op de markt.”

De MyReserve, zoals de accu van SOLARWATT heet, moet vanaf juni te koop zijn in Duitsland. Het is de bedoeling dat MyReserve ook in andere landen beschikbaar komt, maar dat is ‘op z’n vroegst begin 2017′.

Volgens De Leeuw is het goed dat Tesla ook aan een accu voor thuis werkt. “Zij hebben een bepaalde manier van communiceren die vaak wordt opgepikt. Het is goed voor de concurrentie en voor ons betekent het dat we niet de enige zijn die er in geloven.”

Samen met BMW
SOLARWATT is voor 90 procent​ eigendom van BMW-eigenaar Stefan Quandt. “Hij voelt dat thuisaccu’s belangrijk gaan worden. We werken samen met de elektrische divisie van BMW, zodat de hele keten in handen is; van zonnepanelen, via accu’s tot elektrische auto’s. Tesla heeft in de VS ook een zonnepanelenfabriek en ze maken elektrische auto’s.”

Er is wel een verschil met de thuisaccu van Tesla. “Die gaat alleen werken met de systemen van bepaalde fabrikanten, die van ons werkt met alle systemen. Ook de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al thuis hebben.”

Voordat iedereen in Nederland de MyReserve-accu aan zijn zonnepanelen hangt, moet er wel iets veranderen. “Op dit moment levert stroom die je teruglevert aan het net, hetzelfde op als stroom die je zelf gebruikt. In Nederland is bij wet is geregeld dat je ook altijd terug mag leveren aan het stroomnet, het zogenaamde salderen. “Pas als dat wordt aangepast of verdwijnt, wordt het rendabeler om zelf een accu te hebben”

Voor een groep consumenten die nu al minder afhankelijk wil zijn van energieleveranciers, is een thuisaccu wel interessant. Al is helemaal ‘off the grid’ nog niet mogelijk. “Dat kan voor 80 procent, ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.”

In Duitsland kan het al wel uit, daarom komt de MyReserve daar ook als eerste op de markt. “Met ons systeem betaal je in Duitsland dezelfde prijs als je 20 jaar lang zonnepanelen hebt met een accu en één keer vervangen meerekent. Als de prijs van de accu’s omlaag gaat kan het helemaal uit.”

Bron: RTL Z Toekomstmakers / Martin Bruining