MET GEVANGENEN KAN AMERIKAANSE ZONNEPANELENFABRIKANT CONCURRENTIE MET CHINA AAN

AMSTERDAM – De Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen Suniva heeft met behulp van gevangenen de productie van zonnecellen en –panelen weten te verhuizen van Azië naar de Verenigde Staten.

Hierdoor heeft Suniva de kosten voor zonnepanelen laag weten te houden en kan het de concurrentie aan met Chinese zonnepaneelfabrikanten, zo schrijft persbureau Reuters.

Suniva, de op twee na grootste zonnecelfabrikant van de VS, treedt niet met details naar buiten over de afspraken met gevangenissen. Ongeveer 10 procent van al het personeel van het bedrijf is gevangene. Het concern heeft in totaal 350 mensen in dienst in fabrieken in Georgia en Michigan.

De terugkeer naar de VS heeft ervoor gezorgd dat Suniva royale contracten binnen kon halen, importheffingen op Chinese zonnepanelen kan omzeilen en kopers kan aanspreken die graag zonnepanelen uit de VS willen.

De gevangenen werken via Unicor, dat al sinds 1930 gevangenen in de VS aan het werk stelt. Zo’n 12.000 gevangenen hebben een baan via Unicor, waarvan 200 werken aan het maken van zonnepanelen.

Bron: http://groenecourant.nl/