Strengere energie-inspecteurs op zoek naar energiebesparing

Strengere energie-inspecteurs gaan een milieuregel handhaven die bijna iedereen vergeten is. Bedrijven en organisaties zijn verplicht om te investeren in energiebesparende maatregelen als die zich binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. “Dat slapende artikel in de wet is nu wakker gekust”, zegt staatssecretaris Dijksma van Milieu.

Het kabinet stuurt hiervoor twintig extra energie-inspecteurs op pad. “We hebben elke maatregel nodig om onder de twee graden opwarming van de Aarde te blijven”, zegt Dijksma. Het kabinet organiseert in het najaar een Nationale klimaattop voor de uitwisseling van energiebesparende ideeën.

Terugverdienen

Het Develsteincollege in Zwijndrecht heeft goede ervaringen met energie-inspecteur Michael Lezer. Door zijn adviezen valt de energierekening inmiddels 20.000 euro lager uit.

Technisch beheerder van de school Jan Jongeneel: “We hebben vijf jaar de tijd gekregen, elk jaar doen we wat. Dat neem ik mee in het onderhoudsplan voor de school. Als ik dakbedekking moet vervangen neem ik betere isolatie meteen mee. Ongemerkt ben je dan aan het terugverdienen.”

Strengere energie-inspecteur kan ook geld opleveren

Liever de wortel

Energie-inspecteur Lezer gebruikt “liever de wortel dan de stok” om instellingen aan het energie besparen te krijgen. Hij mag dwangsommen opleggen aan onwillige organisaties maar doet dat liever niet. “Men weet eigenlijk niet dat dit een wettelijke maatregel is”, zegt Lezer.

Zijn ervaring is dat adviesbezoeken een school 20 procent besparing kunnen opleveren. “Dat geldt ook voor zorginstellingen”, zegt Lezer. “En dan gaat het bij elkaar over heel veel energie.”

Voorbeeld voor leerlingen

Bij een project in Limburg komen Lezer en zijn collega’s op een besparing van 0,5 petajoule. In het energieakkoord is afgesproken dat Nederland in totaal 100 petajoule moet besparen. Dat is het totale energieverbruik van een half miljoen huishoudens in een jaar.

Rector Paul den Otter van het Develsteincollege is ook tevreden. “Het geld dat we besparen kunnen we aan onderwijs besteden. En we hebben ook een voorbeeldfunctie voor de leerlingen. Die laten we zien dat wij voor het milieu zorgen.”

Bron: NOS

Informatie beheer en onderhoud