HR-e ketel

Een HRe-ketel is een hoogrendement-elektriciteitsketel. Een HRe-ketel wordt ook wel een micro-warmtekrachtketel genoemd (micro-WKK). Het is een nieuw type cv-ketel dat naast warmte ook elektriciteit opwekt.

Een HRe-ketel werkt net als een gewone cv- of HR-ketel. Zodra warmte gevraagd wordt, slaat de ketel aan. Maar tegelijk met de warmte wordt nu ook elektriciteit geproduceerd. Een HRe-ketel doet dit op een hele efficiënte manier, waardoor relatief minder brandstof nodig is.

In een gemiddelde woning produceert een HRe-ketel ongeveer 2.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Dat is ongeveer de helft tot twee derde van het gemiddelde verbruik van een huishouden per jaar. Hierdoor hebt u minder elektriciteit nodig van uw energieleverancier. Dit is voor u goedkoper, maar u draagt ook een steentje bij aan het milieu. Doordat u zelf energie produceert op een efficiënte manier, levert dit minder CO2-uitstoot op.

Een HRe-ketel is ongeveer net zo groot als een gewone HR-ketel. Het verschil zit in een extra aardgasmotor. Als de cv-ketel aanslaat, gaat ook de motor aan het werk. De aardgasmotor maakt elektriciteit uit gas.