Bouw van Connector op vliegveld Zaventem gestart

The Brussels Airport Company (TBAC) wil tegen 2014 een verbindingsgebouw realiseren tussen het huidige terminalgebouw en Pier A. Die verbinding loopt voorlopig via een ondergrondse tunnel. TBAC trok 460 miljoen euro uit voor tal van grote en kleine projecten op de luchthaven in de periode van 2012-2016.

Eén van de meest opvallende vernieuwingen wordt de ‘Connector’, een gebouw dat het bestaande terminalgebouw rechtstreeks en bovengronds zal verbinden met Pier A. Halfweg 2015 voorziet The Brussels Airport Company de ingebruikname van de Connector. Dit is een bovengrondse, meer comfortabele en efficiënte verbinding tussen beide pieren, ontworpen door architectenbureau CTHM (Chapman Taylor – bureau Happold – MOSS). De Connector wordt 200 meter lang en 50 meter breed.


Comfort
CEO van Brussels Airport Arnaud Feist is alvast erg opgetogen met de vooruitgang van het project. ‘Na het voorbereiden van de werfzone zijn halverwege het jaar de grondwerken opgestart voor de bouw van de Connector. Het nieuwe gebouw maakt straks een wereld van verschil voor het comfort en de beleving van de passagier. Hiermee zet Brussels Airport zich straks weer helemaal op de kaart als Europese topluchthaven. De investering, die een totaal van 71 miljoen euro bedraagt, is de grootste sinds de bouw van Pier A in 2002.’

Uitzicht
De Connector is geen alleenstaand gebouw en ook geen alleenstaand project: het verbindt Pier A met de terminal en is daardoor aan beide zijden aangebouwd. ‘Ook de aangrenzende zones aan de Connector krijgen een grondige gedaanteverandering. Zo wordt het noordelijke gedeelte van de vertrekhal, waar de Connector straks aansluit, volledig vernieuwd met uitzicht op de luchthavenactiviteit buiten. Net als in de Connector komt ook hier een vernieuwd aanbod van bars, restaurants en winkels, die ook beschikbaar zijn voor wie niet reist.’

Uitvoering
Bij de werken krijgt het milieu bijzonder aandacht. Het overvloedige natuurlijk licht vermindert de nood aan kunstlicht, de koel- en verwarmingssystemen gebruiken warmterecuperatie en het gebouw heeft een grondige thermische isolatie. Daarin wordt mede een bijdrage geleverd door de gevels, die grotendeels zijn voorzien van sandwichpanelen van Kingspan.

De architect koos voor drie verschillende producten:
AWP Curvewall, één van onze meest toegepaste producten met in dit geval een expressieve, gebolde profilering.
BENCHMARK Evolution Axis, een glad en esthetisch zeer hoogstaand sandwichpaneel.
BENCHMARK Karrier die fungeert als een geïsoleerde, dragende achterconstructie voor een façade van strekmetaal.

De montage van de gevel zal worden uitgevoerd door gevelbouwer Nedicom uit Eindhoven.

Prefab
De keuze voor prefab bouwen met sandwichpanelen levert aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid. Sandwichpanelen maken zeer effectief gebruik van isolatie en het risico op koudebruggen wordt geminimaliseerd. Daarnaast is bouwen met sandwichpanelen dé manier om de bouwsnelheid te verhogen en het risico op faalkosten te verkleinen.

De opening van het gebouw wordt voorzien eind 2014.

Meer informatie en bronnen:

YouTube playlist
Flickr Brussels Airport
Website Brussels Airport
Website Nieuwsblad

www.kingspanpanels.nl