Corrosiewerende coating op profielen presteert uitstekend

Recent introduceerde Kingspan Geïsoleerde Panelen een range constructieve profielen met een speciale, corrosiewerende coating: de XP-coating. Deze exceptioneel goede coating biedt door de unieke metaallegering van 3,5% aluminium en 3% magnesium een uitstekend goede bescherming tegen corrosie.

De XP-coating presteert in agressieve milieus vele malen beter dan standaard verzinkte profielen en zelfs thermisch, volbad verzinkte profielen. De XP-coating heeft door haar speciale samenstelling een zeer compacte structuur met betere hechting, waardoor er een betere bescherming is tegen roest. Dit geldt zowel voor de oppervlakte als voor de snijranden waarbij een ‘zelf herstellend’ effect optreedt.

De combinatie van een hoge corrosiewerendheid, de hoogwaardige S450 staalsoort en Kingspan’s koudgewalste profielen zijn uitermate geschikt om efficiënt, duurzaam en licht mee te ontwerpen en bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is een recent opgeleverde project in Urk.

Zonnepanelenframe te Urk
In samenwerking met Geka Constructiebedrijf mocht Kingspan een pilotproject leveren voor de toepassing van een lichtgewicht constructie ten behoeve van de plaatsing van zonnepanelen op een bestaand betonnen dak. Doordat deze constructie volledig is blootgesteld aan de buitenlucht is ervoor gekozen om gebruik te maken van Multichannels met een XP-coating.

Omdat het betonnen dak zelf vrijwel geen extra belasting op kan nemen, diende de constructie van spant tot spant te overspannen. De steunpunten zijn door Geka ontworpen, hierop werd het koudgewalste framewerk van Multichannel met een XP-coating. Dit framewerk is dusdanig ontworpen dat elk profiel perfect op elkaar aansluit, mede door de AutoformEnd-aansluitingen.

Het zorgvuldige voorontwerp leidde ertoe dat op de bouwplaats totaal geen extra bewerkingen nodig waren. Zowel de gaten voor de afwatering in de onderflenzen, als de gaten voor de aluminium frames voor de zonnepanelen in de bovenflenzen waren vooraf bepaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere gebouwfuncties
De XP-coating is perfect toe te passen in een breed scala aan gebouwfuncties. Behoudens de toepassing van koudgewalste profielen in de buitenlucht (zowel in het binnenland als aan de kust in een zoutrijke omgeving), is de coating bijvoorbeeld uitstekend toe te passen in omgevingen met een hoog chloor- of ammoniakgehalte zoals zwembaden of agrarisch milieus. De schade die aan een coating wordt toegebracht in een ammoniakrijke omgeving, is bij een XP-coating zeven keer minder dan bij een standaard zinkcoating.

Een voorbeeld van een agrarisch project is de gerealiseerde aardappelopslag in Delwijnen:

Vos Agro te Delwijnen
Door het hoge vochtgehalte in een aardappelopslag werd er in samenwerking met Boll Engineering en de opdrachtgever voor een XP-coating gekozen. Het gaat hierbij om een veelzijdig gebouw, waar een goed oog op detaillering vereist was. Het gebouw beschikt namelijk over luchtinlaten aan de ene zijde, een luifel aan de andere zijde, laaddocks aan de kopzijde en om duurzame toekomst te garanderen, zonnepanelen op het dak. In het ontwerp werd een ‘sparing’ in het dak aangebracht, welke over de volledige lengte van het gebouw met circa 7 meter breedte, de zonnepanelen uit het zicht werkt en het dak als het ware in tweeën opdeelt.


 

 

 

 

 

 

De Multibeam stalen gording- en wandregelsystemen zijn onderdeel van het assortiment Constructieve Producten dat verder voorziet in koudgewalste stalen profielen voor staalframebouw en Multideck vloerprofielen voor staalplaatbetonvloeren.

www.kingspanpanels.nl