Hoge BREEAM-NL score voor distributiecentrum Vossenberg II

Het duurzame distributiecentrum Vossenberg II in Tilburg heeft een BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat verdiend. Bijzonder is de score van 87,13 procent, de hoogste Outstanding-score in Nederland.

Het certificaat werd toegekend door de Dutch Green Building Council (DGBC), voor het ontwerp van Habeon Architecten. Het distributie werd door Heembouw gerealiseerd in opdracht van Dok Vast, waarbij men vasthield aan een strakke planning. Zo werd het nieuwe bedrijfspand begin december opgeleverd, na een korte bouwtijd van 21,5 weken. Het distributiecentrum omvat 43.000 m2 BVO  is deels in gebruik genomen door DB Schenker / Nokia Siemens Networks.

De hoge BREEAM score van 87,13 procent werd behaald dankzij allerlei ingrepen op het vlak van verduurzaming. Een hoge kostenkost voor een distributiecentrum is de verlichting; voor het DC Vossenberg II is gekozen voor LED-verlichting, voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling. De kantoren zijn voorzien van een VAV-systeem met inductie-units en de bedrijfshal wordt verwarmd met watergevoede stralingspanelen, indirect gestookt. Daarnaast koos men ervoor om een hoge Rc-waarde te realiseren in wanden, vloer en dak.

De gevel is opgebouwd uit architectonische gevelpanelen (KS1000 AWP), sandwichpanelen met een zeer hoge Rc-waarde (5,0 m2.K/W). Er is gekozen voor een verticale verdeling van de panelen bij de industriehal, zodat de translucente panelen (voorzien van dezelfde verbinding) in het ritme mee konden worden gemonteerd. Als aanrijdbeveiliging is de onderzijde voorzien van een prefab betonnen sandwichelement  (Rc = 5,0 m2K/W). Hierboven starten de sandwichgevelpanelen.

Ter hoogte van de kantoorstrook/ raamstrook) is er gekozen voor een horizontale verdeling van de sandwichpanelen. Op deze manier zijn de kozijnen gepositioneerd binnen de beschikbare standaard plaatafmetingen en is er zo min mogelijk snijverlies op de bouw.

Voor de luchtdichtheid zijn hier extra comprobranden opgenomen, zodat er geen lekkages tussen de verbindingen zijn. Deze verbindingen zijn tijdens de bouw door middel van een luchtdichtheidsmeting getest. Voor de hallen 1 en 2 is de luchtdichtheid hoger gebleken, dan in de oorspronkelijke berekeningen bedacht. Een goede score dus.

De keuze voor prefab bouwen met sandwichpanelen levert aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast is het dé manier om de bouwsnelheid te verhogen en het risico op faalkosten te verkleinen. Kingspan vindt het uiterst belangrijk dat de milieubelasting van haar prefab bouwsystemen transparant en universeel is ten behoeve van o.a. Greencalc, LEED, BREEAM en Valideo. Ook streven wij naar een continue verlaging van ons milieuprofiel door verbetering van productie- en energie-efficiëntie, recycling c.q. hergebruik en het actief stimuleren van een gesloten kringloop van grondstoffen.

Momenteel wordt door een assessor de gebouwcontrole uitgevoerd, waarna naar verwachting in februari 2014 het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat wordt uitgereikt.

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl