LED-verlichting in sporthal geeft meer sfeer én bespaart energie

Met het aanbrengen van LED-verlichting is Maaspoort Sports & Events in Den Bosch de eerste en enige topsportaccommodatie in Nederland die over deze duurzame verlichting beschikt. De nieuwe verlichting zorgt niet alleen voor meer sfeer en beleving, ze bespaart Maaspoort jaarlijks ook nog eens 14.000 euro op het energieverbruik. 

De eredivisiebasketballers van SPM Shoeters - de bekendste gebruiker van Maaspoort Sports & Events in Den Bosch - zagen het wel zitten: het idee om in hun thuishaven nieuwe energie- besparende verlichting aan te brengen. Met de innovatieve verlichting heeft de basketbalclub immers - naast het voordeel van de energiebesparing - ineens veel meer mogelijkheden om het publiek zowel voor, tijdens als na de wedstrijd te entertainen.

Regenboogkleuren
De nieuwe verlichting die sinds april in Maaspoort hangt is een combinatie van witte LED-verlichting (voor op het speelveld) en RGB-verlichting (in de hele hal). “RGB staat voor Rood, Geel, Blauw, de basiskleuren waarmee je alle kleuren van de regenboog kan realiseren,” zegt Remco van der Pot, manager van Maaspoort. “Met de RGB-verlichting kan het showelement tijdens evenementen aanzienlijk worden verhoogd. We kunnen nu elk willekeurig gedeelte van de hal in verschillende kleuren uitlichten. Bij spannende delen van een wedstrijd bijvoorbeeld kan de veranderende kleurstelling voor een extra dimensie zorgen.”

“De basketbalclub was dan ook meteen enthousiast,” vertelt Hans van Gils, adviseur beheer en onderhoud sportgebouwen bij de gemeente Den Bosch. “Vanwege het entertainment dat dankzij de nieuwe verlichting kan worden geboden, maar ook vanwege de duurzaamheid en energiebesparing. De nieuwe verlichting is een meerwaarde voor Maaspoort.”

Maaspoort heeft een capaciteit voor 2.800 bezoekers. Het vormt de thuishaven van de eredivisiebasketballers van SPM Shoeters en de eredivisiezaalvoetballers van FCK Hommel. Daarnaast zijn in het verleden ook interlands voor tennis (Davis Cup, Fed Cup), volleybal en basketbal gehouden. Verder biedt de accommodatie onderdak aan breedtesport, congressen, seminars en zakelijke evenementen.

Duurzaam
Het uitgangspunt voor het vervangen van de bestaande conventionele verlichting was voor Maaspoort de energiebesparing die met de nieuwe verlichting wordt gerealiseerd. “We zochten naar een duurzamere oplossing en hebben daarin onderzoek gedaan naar energiebesparende mogelijkheden,” zegt Van der Pot. “De toepassing van de RGB-verlichting was een aanvulling die tijdens het voortraject is toegevoegd aan onze gezamenlijke wensen,” vult Van Gils aan.

Livingprojects - een bedrijf uit Breda dat gespecialiseerd is in creatieve LED-verlichting en project partner is van Philips - werkte de wensen verder uit. Het bedrijf zorgde eerder voor het aanbrengen van LED-verlichting bij evenementen in de Amsterdam ArenA, Ahoy Rotterdam en het Philips Stadion in Eindhoven.

Besparing
Maaspoort beschikt met de nieuwe installatie als eerste topsportaccommodatie in Nederland over LED-verlichting. In totaal zijn in april zestig nieuwe lampen aangebracht, die los van elkaar kunnen worden geschakeld. De nieuwe lampen zijn goed voor 262 watt per stuk. In de oude situatie had Maaspoort 132 armatuur hangen. In elke armatuur zorgden vijf TL-buizen voor een totaalverbruik van 305 watt per armatuur. “Het totale watt-verbruik in de oude situatie kwam daarmee op 40.260 watt,” zegt Van Gils. “Met de nieuwe verlichting, waarin zestig lampen goed zijn voor 262 watt per stuk, is dat 15.720 watt. Een besparing op het energieverbruik van ruim 60%.”

De investering van de nieuwe verlichting kost in totaal 75.000 euro. De gemeente Den Bosch berekende dat de nieuwe verlichting voor een besparing - door lagere energielasten en onderhoudskosten - zorgt van 282.000 euro over twintig jaar. De aankoop is daarmee in ruim vijf jaar terugverdiend.

(bron: Sport Knowhow XL)