Mega dc Wehkamp voorzien van sandwichpanelen

Online warenhuis Wehkamp bouwt dit jaar een geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle. Het moet volgens het onlinewarenhuis het grootste distributiecentrum voor internetverkoop ter wereld worden. De investering in de nieuwbouw bedraagt meer dan honderd miljoen euro.

Het geautomatiseerde magazijnsysteem, dat verrijst op logistiek bedrijvenpark Hessenpoort bij Zwolle, krijgt bijna 480.000 picklocaties waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden aangevoerd door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee wordt het distributiecentrum volgens Wehkamp.nl ‘het grootste geautomatiseerde warehouse ter wereld ‘ waar het gaat om online retail.

De maximale pickcapaciteit van het systeem is 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar. In het systeem is ruimte om vier miljoen artikelen op te slaan. In het nieuwe distributiecentrum kan Wehkamp straks zo’n 12.350 items per uur ‘oppikken’ op de locaties. Dat is twee keer zo snel als in het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart. Dat betekent dat binnen dertig minuten na bestelling door een klant het pakket klaarstaat voor verzending.”

Wehkamp.nl bouwt het distributiecentrum in samenwerking met logistiek vastgoedontwikkelaar WDP Nederland. Met een bedrag van zeventig tot tachtig miljoen euro is RFS Holland Holding de grootste investeerder in het project. Dit bedrag gaat naar de inrichting van het gebouw en het geautomatiseerde magazijnsysteem dat geleverd word door Knapp.

Het ontwerp van het distributiecentrum werd gemaakt door architectenbureau DENC. De gevel van het distributiecentrum bestaat uit geïsoleerde panelen voorzien van een speciaal voor dit project ontwikkelde EuraMica finish van Euramax, een coating die zijn eigen kleur reflecteert. Afhankelijk van het licht en de kijkhoek levert deze coating in combinatie met de (mini) micro-rib profilering van de Architectonische Gevelpanelen een fascinerend kleurenspel.

Het ontwerp van dit project is een mooi voorbeeld van de verschuiving van standaard leveranties naar maatwerk. Kingspan Geïsoleerde Panelen denkt graag mee over de invulling van maatwerk en levert een actieve bijdrage in het ontwerpproces. Zo zijn verzoeken in te dienen aangaande kleur en coating, maar kan men ook denken aan afgeronde hoeken of samenspel met andere materialen.

Hiernaast heeft Kingspan Geïsoleerde Panelen gecertificeerde medewerkers op het gebied van BREEAM en dragen de verschillende producten uit het assortiment bij aan een hoge rating in verschillende gebouwlabels op het gebied van duurzaamheid. Wehkamp streeft naar een BREEAM-certificering voor dit distributiecentrum.

Wehkamp.nl verwacht nieuwe pand te kunnen betrekken in de zomer van 2015. “We willen onze positie in online winkelen verder versterken, vooral door autonome groei van onze dochterbedrijven wehkamp.nl, Create2fit en Fonq.nl. De verwachting is dat over tien jaar de Nederlandse consument 50 % van zijn aankopen online doet en het nieuwe distributiecentrum geeft ons de mogelijkheden om met die trend mee te groeien’, aldus Gert van de Weerdhof.

www.kingspanpanels.nl