Nieuwe nano-dots: verf-op zonnecellen

Ze zijn te klein om te zien, maar de nieuwe vorm van lichtgevoelige nanodeeltjes kunnen de wereld overspoelen met zonne-energie.
Colloïdale quantum dots klinkt als iets dat de jonge Jedi zou kunnen gebruiken voor training in een starfighter vluchtsimulator, maar het is eigenlijk een nieuwe vorm van vaste nanodeeltjes die kunnen leiden tot de creatie van goedkopere, lichtere en meer flexibele zonnecellen .
Het nieuwe materiaal kan ook worden gebruikt om betere, infrarood lasers, afstandsbedieningen, LED’s te maken - zelfs satellieten.
De dots  werden ontwikkeld door een groep onder leiding van post-doctoraal onderzoeker Zhijun Ning en Professor Ted Sargent aan de Universiteit van Toronto. Het team bereikte efficiënter lichtabsorptie in het materiaal door het oplossen van een probleem waarbij een soort halfgeleider elektronen verliest zijn wanneer blootgesteld aan de zuurstof in de lucht. Het nieuwe materiaal kan rijk aan elektronen blijven, zelfs in de open lucht.
In aanvulling op het absorberen van de zonnestralen efficiënter, “Met dit nieuwe materiaal kunnen we nieuwe apparaat structuren opbouwen,” zei Ning in een versie . Het onderzoek werd net online gepubliceerd in Nature Materials .

Deze dynamo dots kunnen zelfs worden toegevoegd aan inkt of verf. Denk aan de mogelijkheden van het borstelen van de zonnecellen op je dak: het zou super-goedkoop en zonne-energie voor miljoenen betekenen.

Zodra deze technologie op grotere schaal begrepen en beschikbaar zijn, zet je schrap voor de aanval van Kickstarter campagnes om zonne-energie wereldwijd verf op oppervlakken.

Hoe zit het met zonne-energie verzamelen nanodeeltjes in zonnebrandcrème? Niets beter dan het vangen sommige stralen tijdens het opstarten van de camera die je selfies van die nieuwe tan vangen. Make it happen, my nerdy kameraden.