Sandwichpanelen bezorgen Weezenhof een hippe, mediterrane uitstraling

Na renovatie moeten de 270 appartementen van de Weezenhof in Nijmegen weer dertig jaar meekunnen. Maar opdrachtgever woningbouwvereniging Talis wil meer. Zij wil ook het imago van de Weezenhof in oude glorie herstellen. De Weezenhof moet weer het hippe, experimentele gebouw worden dat het was in de zeventiger jaren. Dit brengt de zoektocht naar de juiste gevelbekleding bij de sandwichpanelen van Kingspan Geïsoleerde Panelen. 

Het wensenpakket voor de gevelbekleding is behoorlijk. De nieuwe bekleding moet lang meegaan en weinig onderhoud vragen. Ze moet snel en eenvoudig te installeren zijn, voldoen aan een hoge duurzaamheidsgraad – het energielabel moet van E naar B - én een hippe uitstraling hebben. En last but not least: de prijs van de gevelbekleding moet passen in het beperkte budget voor de gestapelde woningen.

Detaillering
“Praktisch alle gevelpanelen van Kingspan voldoen aan deze eisen”, vertelt Patrick Theelen, Business Development Manager bij Kingspan Geïsoleerde Panelen. “We hebben de oplossing dus in huis. Er zit echter een klein addertje onder het gras. Tot nu toe zijn de panelen voornamelijk toegepast in de utiliteitsbouw. De fijne detaillering, die kenmerkend is voor de woningbouw, vroeg dus extra aandacht. In overleg met de architect en verwerker Acoma hebben we deze aangepast.”

Voordelen geïsoleerde panelen

Dan bieden de Architectonische Gevelpanelen van Kingspan voor de Weezenhof alleen maar voordelen. “Om van een energielabel E naar een energielabel B te komen, worden vaak ingewikkelde eco-installaties toegepast”, vertelt Theelen. “Dat is een grote ingreep, zeker als de bewoners tijdens de renovatie in hun woning blijven. Als alternatief kun je er ook voor zorgen dat de energie die in de woning aanwezig is, niet verloren gaat. De gebouwschil isoleren dus. De panelen van Kingspan hebben een zeer hoge isolatiewaarde bij een geringe dikte. Dat maakt ze ideaal voor renovaties.”

Duurzaam en flexibel
Kingspan heeft de sandwichpanelen niet alleen geleverd, maar ook actief meegedacht over de detaillering. Deze coöperatieve instelling wordt door opdrachtgevers van renovatieprojecten zeer gewaardeerd. Theelen: “Tot nu toe werd Kingspan vooral geassocieerd met utiliteitsbouw. Maar de toepassingsmogelijkheden van sandwichpanelen zijn dermate duurzaam en flexibel dat ze juist voor grootschalige renovatieprojecten in de woningbouw een grote meerwaarde hebben.” In de Weezenhof is gekozen voor helder witte sandwichpanelen. “De witte panelen zijn als een krans rondom de raampartijen aangebracht. Dat bezorgt de gebouwen een mediterrane uitstraling. Het eindresultaat is bijzonder fraai.”
Ook renoveren met sandwichpanelen? Klik hier voor meer informatie.

www.kingspanpanels.nl