Wetenschappers verbeteren zonnecellen op nano-formaat

Onderzoekers van de Canadese Universiteit van Toronto hebben lichtgevoelige nanodeeltjes ontwikkeld, die zonnecellen goedkoper en flexibeler moeten maken. Wetenschappers verbeteren zonnecellen op nano-formaat

De nanodeeltjes zouden bijvoorbeeld in inkt of verf gemengd kunnen worden. Zo kunnen zonnecellen makkelijker en goedkoper worden geprint. Ook kunnen dakpannen met verf worden veranderd in zonnecellen, meldt Cnet.
De nanodeeltjes zijn zogenoemde colloïdes; deeltjes iets groter dan een molecuul. Nieuw is dat een geleider in de nanodeeltjes niet oplost wanneer die met zuurstof in aanraking komt.

Niet meer gevoelig

Tot nu toe nam de efficiëntie van geleiders in zonnecellen af wanneer die in aanraking met de lucht kwam. De techniek van de Canadese wetenschappers blijft ook na aanraking met zuurstof rijk in elektronen.
Zonnecellen zijn afhankelijk van twee soorten halfgeleiders. Die van het N-type zijn rijk aan elektronen, die van het P-type juist niet. Voor een optimale werking moeten die deeltjes in evenwicht zijn. Door blootstelling aan zuurstof veranderden N-deeltjes tot nu toe in deeltjes van het type P.
Door dat proces ongedaan te maken zijn de cellen efficiënter bij het opvangen en omzetten van zonlicht naar energie, en blijft dat ook op langere termijn. De nanodeeltjes kunnen ook gebruikt worden om betere sensors, infraroodlasers, afstandsbedieningen, led-lampen en satellieten te maken.
(Bron: Nu.nl)