Lidl: Groot in duurzaamheid

Supermarktconcern Lidl heeft het BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat Excellent ontvangen voor het nieuwe distributiecentrum in Heerenveen. Het is voor het eerst in Nederland dat een industrieel gebouw deze viersterren-kwalificatie, de een na hoogste in BREEAM, in de wacht sleept. Dit pand behoort tevens tot de 5% meest duurzame gebouwen in Europa.

Naast de distributiehal van 46.000 m2 (met 136 docks voor aan- en afvoer van goederen), een portiersloge met weegbruggen en een koel- en vriesruimte van 2.400 m2 bezit het gebouw een tweelaagse kantoor dat separaat in de distributiehal is ondergebracht. De draagconstructie van het complex was aanvankelijk bedacht in beton. Uiteindelijk zijn alleen de kolommen in (prefab) beton gehandhaafd. Het enorme dak is uitgevoerd als thermisch verzinkte, stalen vakwerkconstructie, met spanten van zo’n 35 meter lang.

In dit project wordt gebruik gemaakt van Architectural Wall Panels van Kingspan Geïsoleerde Panelen in diverse kerndiktes. De gevel heeft ondanks de enorme omvang van het gebouw een hypermodern en gevarieerd uiterlijk gekregen door toepassing van verschillende tinten. FKG Architecten toont hiermee aan dat industrialisatie van gevelelementen zeker niet ten koste hoeft te gaan van esthetica of creatieve vrijheid. Al eerder werd met de bouw van het klimaatpositieve Blue Planet in het Verenigd Koninkrijk aangetoond dat de producten van Kingspan een grote bijdrage kunnen leveren aan duurzame nieuwbouw van grote distributiecentra.

Nieman Raadgevende Ingenieurs is vanaf het ontwerp bij het project betrokken geweest als Breeam-Expert. Vanuit een eerste Quick Scan hebben zij aandachtspunten, mogelijkheden en kansen voor de verdere ontwikkelingen gegeven. Na de Quick Scan werd het proces voor certificering verder door hen begeleid, zowel tijdens de ontwerp- als tijdens de uitvoeringsfase.

Het bouwen met geprefabriceerde elementen – door Bouwbedrijf van de Ven en staalconstructiebedrijf GS Staalwerken – werd vooral ingegeven door de eis van Lidl Nederland voor een hoog bouwtempo. De nieuwbouw moest binnen afzienbare tijd beschikbaar komen ter vervanging van het bestaande, verouderde distributiegebouw. Uiteindelijk nam de uitvoering 10 maanden in beslag (van eind juni 2012 tot begin mei 2013). Dat is snel, zeker gelet op de omvang van het complex. Bovendien levert de bouwmethode nauwelijks bouwafval op en dat telt weer mee voor een positieve BREEAM-beoordeling.

Medeverantwoordelijk voor de score ‘Excellent’ zijn de energiezuinige maatregelen, variërend van WKO voor hergebruik van teruggewonnen warmte uit het gebouw, LED-verlichting en waterbesparend sanitair tot gelijkstroom voor de ventilatoren en een start/stopbeperking voor de compressoren.

Lees meer over de nieuwbouw van dit distributiecentrum in de persmap van Lidl.

www.kingspanpanels.nl