Opwekken en terugleveren

De zonnepanelen zijn geplaatst en de eerste periode kijkt u dagelijks op het display van de omvormer om te zien hoeveel deze opwekken. Nieuwsgierig zoekt u de meterstand van de teruglevermeter op. Tot uw verbazing is deze veel lager dan de stand op de omvormer. Hoe kan dit?

Opwekking

Zonnepanelen produceren energie. Deze gelijkstroom wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom, zodat het bruikbaar wordt voor uw huishoudelijke apparaten. De omvormer wordt aangesloten op een groep in uw meterkast. Op deze manier voedt u uw woning meteen met uw eigen opgewekte elektriciteit. Vaak zit er bij of in de omvormer een display. Deze registreert uw opgewekte energie. De opgewekte stroom wordt dus meteen gebruikt, maar u bent natuurlijk niet de hele dag thuis. Wat gebeurt er met de zonnestroom als uw huishoudelijke apparaten niet aan staan?

Teruglevering

Op momenten dat de productie van energie hoger is dan de vraag naar energie in uw woning, ontstaat er overcapaciteit. De overproductie wordt teruggevoerd in het net. Dit noemen we teruglevering. De waarde van teruglevering is dus altijd lager dan de waarde van opwekking.

Elektriciteitsmeter

In uw meterkast zit de hoofdmeter. Deze huurt u van uw netbeheerder. De meter registreert uw verbruik uit het net. Op het moment dat u zelf energie gaat produceren ontstaat er een nieuwe situatie. De meter moet namelijk overweg kunnen met de teruglevering van stroom. Is uw meter geschikt voor (registratie van) teruglevering? Dit kunt u informeren bij uw netbeheerder.

Wie is uw netbeheerder?

» Naar het EAN codeboek

Teruglevering melden?

» naar Energieleveren.nl